Digital delaktighet

- en demokratisk rättighet

Gula sidorna, tidtabeller och bemannade biljettkontor har försvunnit i snabb takt och idag betraktas Sverige som världens mest digitaliserade land. Samtidigt lever 500 000 medborgare utan närvaro på internet. För många av dessa människor innebär det en vardag präglad av utmaningar och en känsla av att inte längre vara delaktiga i samhället. Detta kallar vi på Datorskolan för utanförskap - digitalt utanförskap.

Undersökningen “Svenskarna och Internet” visar att det är primärt två anledningar som gör att seniorer i stor utsträckning inte har en digital närvaro. Anledningarna är “avsaknad av intresse/inte användbart” och “krånglig teknik/kan inte”. Datorskolan har som mål att hjälpa den här gruppen att överkomma dessa hinder.

Handledarna

Rasmus Eriksson  Malmö & Lund

Rasmus Eriksson
Mellan 2013 till 2017 arbetade Rasmus på Apple Store i Täby Centrum som tekniker. Han har tillsammans med sina kollegor hjälpt människor att felsöka och reparera deras produkter och det var glädjen och tacksamheten som människor visade när deras problem löstes som gav inspirationen till Datorskolan.
     Innan åren på Apple var Rasmus läderportföljsförsäljare på nätet tillsammans med sin bästis samtidigt som han studerade samhällsvetenskap på Österåkers Gymnasium i Åkersberga. Samtidigt som studierna pågick arbetade han även som vårdgivare på ett LSS-boende för unga vuxna.
    På fritiden älskar Rasmus att spåna idéer, flyga drake och mysa med sin flickvän, Signe. Gärna allting samtidigt. Han beskriver sig själv som en inbiten tekniknörd som har svårt att hålla sig borta från att köpa Apples senaste produkter.

Pelle Lind

Stockholm
Med mer än 30 år i utbildningsbranschen är Pelle en av grundpelarna i Datorskolan. De senaste 5 åren har han arbetat som utbildare på Apple där han utbildat både företag och privatpersoner i hur de kan använda sina tekniska prylar. Han är omtyckt av sina kunder för sin charmiga norrlandsdialekt, sin mustasch som ofta är vackert skruvad med ett väldoftande vax och såklart sin otroliga förmåga att sätta sig in i och besvara sina kunders frågor.
      För den yngre generationen är Pelle mer känd som rösten till karaktären Figgeferrum i den klassiska spelserien Mulle Meck bygger. På sistone hörs hans röst ofta i podcast-sammanhang och när han utbildar elever på Medieinstitutet i Stockholm.
     Hans intressen inkluderar typografi, litteratur, animation och hundpromenader. Han älskar även att sitta på sin egenbyggda punschveranda på sommarstället i Luleå.

Fredrik Halling - Handledare, Stockholm.

Julia Degerfält - Webbdesign för företag.

Tjänster

IMG_8186.jpeg

Personlig hjälp & kurser

Datorskolan på biblioteket

Biblioteken med sina folkbildningsuppdrag är den perfekta platsen för att höja den digitala kompetensen bland alla medborgare, men ansvarsförskjutningen från andra aktörer till biblioteket verkar dock ha skett utan att biblioteken fått de resurser de behöver för att kunna hantera uppdraget. Datorskolan på biblioteket är ett koncept för outsourcing av IT-handledning där rätt kompetens på rätt plats skapar en bättre upplevelse för bibliotekets besökare och er personal.

hembesök & distanssupport

Att anlita Datorskolans handledare för hembesök är en trygg lösning för dig om du vill ha hjälp att få pedagogisk handledning eller felsöka dina tekniska produkter i en trygg miljö. Oavsett om du har en surfplatta, telefon eller dator hjälper vi dig. Använd ditt RUT-avdrag för hembesök eller betala per 15 minuter för distanssupport.

Hembesök

Utbildning, felsökning eller support

Förening

Årets mest uppskattade initiativ

Datorskolan hos Föreningar

Är du engagerad i en förening och vill erbjuda era medlemmar kurser eller personlig hjälp i era lokaler? Möjlighet för IT-hjälp i föreningens lokaler är ett uppskattat inslag hos föreningens medlemmar som garanterat skapar mersmak.

Hör av dig och berätta om era behov så hjälper vi er att leverera en lösning.