Guide: Låna gratis film via biblioteket

Det finns en uppsjö av olika hemsidor på nätet där du lagligt kan titta på filmer, TV-program och serier. En lista på några tips finns länkade här, men ingen av dem har en sådan hög tillgång på kvalitetsrullar som Cineasterna!

Om ditt bibliotek erbjuder tjänsten för gratis hyrfilm kan du lyckligt konstatera att du får låna 2 filmer i veckan på din telefon, surfplatta eller dator - helt gratis. Den enda du behöver är internetuppkoppling, ett aktivt lånekort och den här guiden för att komma igång!

Titta igenom guiden 1-2 gånger för att skaffa dig en bra förståelse för de steg som behöver genomföras för att hitta och se en film på Cineasterna. När du känner dig bekväm att pröva kan du följa guiden och hitta en film du gillar!

Om du vill ha en utskriven version med steg för steg-instruktioner finns det att hämta hem längst ned på denna sida.

Guide: Hyr gratis film via Cineasterna

Börja med att gå in på cineasterna.se i din webbläsare.

Skriv in cineasterna på google

Från startsidan behöver vi välja det bibliotek där du har ett registrerat bibliotekskort.

Klicka på Välj Bibliotek för att hitta ditt bibliotek i en lista.

Välj ditt bibliotek på Cineasterna

När du har valt ditt bibliotek klickar du på Gå vidare.

Klicka på gå vidare i cineasterna

Nästa steg är att välja vilken film du vill se. Om du vill, kan du klicka på valfri film som fångar ditt intresse eller så kan du sortera efter genre, årtal, eller språk. på listen högst upp på skärmen.

4. Sortera efter språk, genre osv.gif

Om du klickar på det lilla försoringsglaset längt åt höger så kan du skriva in namnet på en film, skådespelare, regissör eller land som filmen kommer ifrån. Nedan skriver jag in namnet på en film. Ibland kan sökfältet trilskas lite, så skriv en bokstav i taget och gör det långsamt.

Klicka på sök i Cineasterna för att söka efter vad du vill se

När du har hittat en film du söker efter, klickar du på omslaget eller på titeln och kommer vidare till nästa steg, som är att fylla i dina uppgifter. Läs vidare nedan.

6. Klicka på filmen.gif

Fyll i ditt lånekortsnummer eller personnummer i den övre rutan.

Fyll i din 4-siffriga PIN-kod du använder till ditt bibliotekskort i den nedre rutan.

Klicka sedan på Titta på filmen.

7. Skriv in personnummer.gif

När du har klickat på Titta på filmen klickar du på Hoppa över. Du behöver inte skapa ett konto på Cineasterna för att se filmerna.

Titta på film på cineasterna

Klicka sedan på Titta nu för att starta filmen!

Klart!

Beroende på om du ser på filmen på din telefon, platta eller dator har du reglage på olika platser för att justera undertext, ljudnivå och fullskärm. Titta efter ikoner som liknar dessa för att justera dessa inställningar:

Ställ in undertext, subs, subtitles, fullskärm eller volym i cineasterna