Spela Alfapet i telefonen med appen Wordfeud

public.jpeg

För ett par år sedan gjorde sällskapsspelet ALFAPET comeback för de yngre generationerna. Denna gång hade spelet digitaliserats och en ytterligare dimension till det sociala brädspelet hade adderats - en chattfunktion där spelare kunde prata med varandra, helt frivilligt och anonymt. Spelet döptes till Wordfeud är helt gratis och finns att ladda hem till sin surfplatta eller smarta telefon. I detta tips får du lära dig mer om Wordfeud och hur du kommer igång med att använda appen.

Vad gör man med Wordfeud?

public.jpeg

Wordfeud går ut på att du får sju bokstäver tilldelade som du skall lägga i en ordning så att ord skapas. Desto mer svårplacerade bokstäver - t ex ”Z” eller ”X” - desto högre poäng får du. Om du lyckas lägga långa ord eller placera bokstavsbrickorna på särskilda rutor har du även möjlighet att få extra poäng. Orden som läggs bedöms automatiskt av spelet, och om du försöker lägga konstiga slangord eller uttryck på andra språk än svenska kommer du inte att få ordet godkänt, och får därmed försöka att lägga ett annat ord tills du lyckas.

 

Ladda hem appen Wordfeud till iPhone/iPad

Se guide längre ner på sidan för att ladda hem Wordfeud till Android(Samsung, Huawei, Sony etc.)

 1. Öppna appen App Store på din iPhone eller iPad

 2. Klicka på Sök i nedre högra hörnet

 3. Skriv in “Wordfeud” i sökrutan - den lilla grå rutan högst upp på skärmen.

 4. Klicka på namnet när det dyker upp i rullgardinslistan under sökrutan.

 5. Klicka på den blå knappen HÄMTA

 6. Skriv in ditt Apple ID-lösenord eller skanna ditt fingeravtryck på hemknappen(som du gör när du öppnar telefonen med Touch ID, men utan att klicka med fingret).

 7. Vänta tills appen laddas hem och klicka på den blå knappen när texten läser ÖPPNA.

 8. När appen öppnas, klicka på knappen som läser Logga in via e-post eller med användarnamn.

 9. Fyll i din e-postadress i fältet E-postdress

 10. Välj ett användarnamn(alias) och skriv in det i fältet som heter Användarnamn. Exempel på användarnamn kan vara GulaTorsken43 eller nillenelson2000 - välj ett anonymt namn som du tycker är lätt att komma ihåg.

 11. Klicka sedan på knappen Bli medlem.

 12. Du loggas omedelbart in på appen och får en dialogruta som dyker upp. Klicka Ja för att godkänna pushnotiser. Klicka sedan Tillåt.

  Pushnotiser innebär att telefonen eller plattan plingar till när det är din tur att lägga bokstäverna på brädet när du spelar mot en motståndare.

 13. Klicka på + i övre vänstra hörnet för att påbörja ett spel och välj sedan Slumpmässig motståndare för att spela mot en främmande person, helt anonymt.

 14. Klicka sedan Skapa match. När en motståndare har hittats plingar din telefon eller surfplatta till. Det brukar dröja ett par minuter.

GRATTIS! Du har nu laddat hem och lärt dig komma igång med Wordfeud. Drag brickorna med bokstäver som ligger på nedre delen av skärmen och placera ut dem på brädet för att skapa så långa ord som möjligt när du lägger en bokstav på följande färgade brickor får du olika bonusar i spelet:

Regler för bonuspoäng

 • DL (double letter): Poängen för bokstavsbrickan som placeras i denna ruta får dubbel poäng.

 • TL (triple letter): Poängen för bokstavsbrickan som placeras i denna ruta får trippla poäng.

 • DW (double word): Poängen för hela ordet som läggs över denna ruta får dubbel poäng.

 • TW (triple word): Poängen för hela ordet som läggs över denna ruta får trippla poäng.

 • I blanka rutor får du endast poäng för brickans värde.


Ladda hem appen Wordfeud till iPhone/iPad

Se guide högre upp på sidan för att ladda hem Wordfeud till iPhone och iPad.

 1. Öppna appen Google Play. Den ligger i mappen “Program”

  • Appen kan även heta Play Butik på Android.

 2. Klicka i den avlånga rutan högst upp på skärmen där texten “Google Play” står. Skriv in “SL ArtGuide på ditt tangentbord.

 3. Klicka på namnet när det dyker upp.

 4. Tryck på den gröna knappen där det står INSTALLERA. Nedladdningen börjar.

 5. Om du får upp en ruta där det står att du behöver bekräfta betalningsinformation, ignorera den och klicka istället på Hoppa över. Appen är gratis - du behöver inte lägga till ett kontokort om du inte vill.

 6. Vänta tills appen laddas hem och klicka på den gröna knappen när texten läser ÖPPNA.

 7. När appen öppnas, klicka på knappen som läser Logga in via e-post eller med användarnamn.

 8. Fyll i din e-postadress i fältet E-postdress

 9. Välj ett användarnamn(alias) och skriv in det i fältet som heter Användarnamn. Exempel på användarnamn kan vara GulaTorsken43 eller nillenelson2000 - välj ett anonymt namn som du tycker är lätt att komma ihåg.

 10. Klicka sedan på knappen Bli medlem.

 11. Du loggas omedelbart in på appen och får en dialogruta som dyker upp. Klicka Ja för att godkänna pushnotiser. Klicka sedan Tillåt.

  Pushnotiser innebär att telefonen eller plattan plingar till när det är din tur att lägga bokstäverna på brädet när du spelar mot en motståndare.

 12. Klicka på + i övre vänstra hörnet för att påbörja ett spel och välj sedan Slumpmässig motståndare för att spela mot en främmande person, helt anonymt.

 13. Klicka sedan Skapa match. När en motståndare har hittats plingar din telefon eller surfplatta till. Det brukar dröja ett par minuter.

Källa: Wordfeud (2019)

GRATTIS! Du har nu laddat hem och lärt dig komma igång med Wordfeud. Se regler för bonusbrickor högre upp på denna sida.