Digitala brevlådor - Är det något för mig?

Är det dags att skaffa en digital brevlåda?

Allt fler myndigheter och företag väljer idag att skicka sin post digitalt. Genom att använda en så kallad ”digital brevlåda” kan du också få möjligheten att ta emot din post digitalt. En digital brevlåda är helt gratis att skaffa. Att kunna ta emot posten digitalt har flera fördelar, här har vi listat några:

Snabbare än vanlig post - Du dina brev mycket fortare än om de skickas som papperspost.

Högre säkerhet - Det är generellt sett säkrare än vanliga brevlådor, eftersom man inte kan vittja den digitala brevlådan och sno posten. Dessutom kan du vara säker på att din post alltid kommer fram till dig.

Spara pengar - Inga onödiga fakturaavgifter från företag.

Smidigt och tillgängligt - Du kan läsa din post var du än befinner dig.

Ordning och reda - All post sorteras fint i mappar. Du slipper pappershögar och pärmar.

Tidigare skatteåterbäring - Du har möjlighet att få din skatteåterbäring redan i april.

Bra för miljön - När du använder en digital brevlåda hjälper du till att minska behovet av papper och transporter.


Så gör du för att skaffa en digital brevlåda

1. Välj en digital brevlåda

Det finns idag fyra olika digitala brevlådor, den allra vanligaste och populäraste digitalbrevlådan heter Kivra, de andra tre heter Digimail, E-boks och Min myndighetspost. Välj den brevlåda som du gillar bäst.

2. Registrera dig

Du kan välja att registrera dig hos den valda digitala brevlådan antingen via dess hemsida eller genom deras app. För att kunna använda appen måste du först ladda ner den i din mobil eller på din surfplatta, det gör du genom App Store eller Google Play Butik. När du laddat ned appen kan du registrera dig och öppna en digital brevlåda. För att kunna skapa en digital brevlåda krävs det att du har BankID installerat på din mobil eller dator.

3. Logga in med ditt BankID

För att logga in i din digitala brevlåda krävs det att du har BankID i mobilen eller på din dator. Du loggar in genom att skriva ditt personnummer och klicka på logga in, sedan öppnar du BankID appen (använder du mobilen så öppnas BankID oftast automatiskt) och skriver in din personliga BankID kod.

4. Nu är din brevlåda redo att användas!

När du är inloggad i din digitala brevlåda kan du se post som är skickad till dig från myndigheter och företag du är kund hos. Post från myndigheter kommer hit automatiskt och du behöver inte göra någonting för att de ska dyka upp. All post som skickas till din digitala brevlåda kommer sluta skickas som vanlig post.


Kivra - Den största leverantören av digital post.

Vi på Datorskolan rekommenderar Kivra eftersom ungefär 1500 företag skickar ut post via tjänsten. Precis som alla andra digitala brevlådor är cirka 36 myndigheter och kommuner är även anslutna. Appen är enkel att använda och hemsidan likaså.

Om du inte vill använda Kivra finns även Digimail, E-boks och Min Myndighetspost. Fråga runt i din omgivning för att höra vilken leverantör dina vänner eller familj använder och fråga om de är nöjda med sin tjänst. Även denna tjänst har 36 myndigheter och kommuner anslutna.

Vidare läsning

Om digital brevlåda (Skatteverket)