10 tips för bättre batteritid på din telefon

Bättre batteritid iPhone.png

Dagarna då du bara behövde ladda din telefon en gång i veckan är över. En smart telefon är i princip en dator du bär med dig i fickan, och med alla funktioner och högteknologiska delar som finns i den är det fullt rimligt att telefonen behöver laddas oftare! Det finns ingen generell definition på vad som är en “normal” batterilängd på alla telefoner men i telefonens specifikationer kan du alltid läsa vad som utlovats av tillverkaren.

⭐️Inlägget är tillägnat Datorskolans privatkund UM. Tack för din fråga!

Ta hand om ditt batteri.png

De flesta användare behöver ladda telefonen varje dag. Oftast gör folk det över natten, då telefonen ändå inte används. Det finns skräckhistorier om hur hus brunnit ned av telefoner som laddats över natten och trots att det är mycket ovanligt att telefonen börjar brinna under laddning kan det vara en god idé att vara försiktigt med hur, var och när du laddar din telefon.

Innan vi ger oss in på de 10 tips vi har samlat för att du skall kunna öka batteritiden får du därför här ett par tips för vad du skall tänka på när du laddar din telefon säkert.

Brandfarliga underlag vid laddning av telefon.png

• Ladda inte telefonen på brandfarliga underlag

Exempel på dåliga ställen att ladda telefonen är under madrassen, under kudden, i sängen. Vidare bör du undvika att lägga telefonen på alla underlag som är mjuka eller av tyg. Se till att telefonen inte är inpackad i något.

CE Märkning för icke-brandfarliga laddare.png

• Se till att din laddare har en CE-märkning.

CE-märkningen intygar att din laddare är säker mot brand- och personsäkerhet och att den får säljas i enlighet med de regler som finns inom EU och ESS. Märkningen garanterar att produkten överensstämmer med grundläggande krav på säkerhet, funktion, hälsa, miljö och att föreskriven kontrollprocedur har följts av tillverkaren.

Ladda inte telefonen på natten.png

• Ladda inte telefonen över natten

Under de timmar du sover har du inte uppsikt över din telefon, och därför bör du se till att inte lämna den med laddaren inkopplad. Om faran skulle vara framme har du betydligt bättre förutsättningar att förhindra katastrof om du är vaken och därmed vid fullt medvetande.

Koppla ur telefonen när de är fulladdad.png

• Ta ur laddaren när telefonen är fulladdad

De flesta moderna telefonen slår ifrån strömtillförseln när telefonen är fulladdad, men du bör ändå alltid koppla ur laddaren ur telefonen när den är fulladdad. När din telefons batteri är fulladdad mår det bäst av att inte få mer ström tillförd, och batteriets livstid kommer att öka.


10 tips för att få bättre batteritid på telefonen

  • Sänk ljusstyrkan - Det som drar mest ström på din telefon är skärmen. Genom att sänka ljusstyrkan manuellt eller slå på Automatisk ljusstyrka vinner du många procent varje dygn.

  • Slå på autolås av skärmen - När du inte har rört skärmen på din telefon efter X antal minuter kommer den slås av. Vissa tycker att det är irriterande att skärmen slocknar efter 30 sekunder, vilket ofta är standardinställningen, och har då ökat tiden efter vilken skärmen låses automatiskt. Detta innebär att skärmen förblir tänd under en längre period vilket i sin tur kommer att påverka batterilängden.

  • Stäng av push för mail - När du får ett mail plingar det till i direkt. Detta är tack vare den teknik som kallas “push”. Det innebär att telefonen skickar en signal till ditt mailkonto varje sekund för att leta efter det senaste mailet. Detta är enormt krävande för din telefon, och om du dessutom har flera mailkonton inloggade på din lur kommer detta att försämra din batteritid oerhört mycket.

  • Sluta stäng av appar som körs i bakgrunden - Ett hett omdebatterad ämne. De appar du använt ligger i bakgrunden i telefonens minne för att starta snabbare när du skall använda dem igen. Om du stänger av dessa appar så kommer telefonen behöva ladda längre när du öppnar dem nästa gång, och det drar batteri från din telefon.

  • Använd inte platstjäner(GPS) om du inte behöver dem - Vissa appar använder din platsdata när du inte har appen öppen. Exempel på detta är t ex Facebook som kan spåra var du befinner dig. Om du inte vill visa Facebook - och därmed dina vänner - var du befinner dig, är det en god idé att slå av platstjänster för de som du bedömer inte behöver din platsdata. Var inte orolig för att göra fel här, utan appen kommer att be dig att slå på platstjänster nästa gång du öppnar appen om det är absolut nödvändigt för dess funktioner.

  • Använd batterisparläget - Om din telefon har ett batterisparläge bör du använda det. Beroende på vilken modell du har på telefonen finns denna funktion tillgänglig.

  • Använd wifi istället för 3G/4G - När du är hemma eller på platser där du har tillgång till wifi bör du alltid prioritera wi-fi över datanätet via din operatör. Trådlösa nätverk i hem, restauranger, kaféer etc. är betydligt mer energieffektivt för din telefon.

  • Stäng av onödiga notiser - Det lilla plinget din telefon ger ifrån sig när du får ett sms eller ett meddelande från att någon har hänt i en app kallas för notis. När dessa notiser skickas till din telefon ger den ifrån sig ett ljud, en vibration och så tänds skärmen. Alla dessa tre reaktioner drar batteri från din telefon och därför kan det vara en god idé att stänga av onödiga notiser. Självklart skall du inte stänga av notiser för telefon, sms och andra appar som du vill få uppdateringar från kontinuerligt.

  • Slå på flygplansläge när du reser - Din telefon kommer konstant att skicka signaler till master som är utspridda över Sverige när du åker bil, buss eller tåg. Varje signal som telefonen skickar ut måste mottas av en mast som sedan returnerar signalen - detta är din uppkoppling till telefonnätet och därmed internet. När du rör dig i staden eller ute på landet kommer telefonen konstant skicka nya signaler i takt med att du svischar förbi den närmsta masten. Denna process är enormt batterikrävande och förklaringen till att telefonen ofta tar slut på batteri när du åker bil och surfar. Om du inte behöver prata i telefonen eller surfa på internet rekommenderas därför att slå på flygplansläget.

  • Se till att du har den senaste uppdateringen - Ett klassiskt tips som löser många problem som uppstår. Att alltid ha en uppdaterad telefon gör den inte bara mer batterieffektiv utan även säkrare att använda. Försök att inte skjuta upp på uppdateringarna om du upplever några problem med din telefon!

Hoppas du tycker tipsen var hjälpsamma!

Om du har fler tips, skriv dem gärna i kommentarerna nedan eller hör av dig till Datorskolan på kontakt@datorskolan.com!

Med vänliga hälsningar,

Rasmus Eriksson
Handledare på Datorskolan
0730 63 66 66
rasmus@datorskolan.com