Vad är en Podcast?

Vad är egentligen en podd ? Vad kostar en sådan? Hur hittar jag den? Varför skall jag lyssna på poddar?

I detta inlägg får du svar på alla dessa frågor.

Tänk dig en podcast som ett tidningsmagasin, bara att det är röster som pratar istället för att du behöver läsa. Podcasten kan behandla ett snävt ämne, eller en hel genre. Den kan ha syftet att underhålla eller informera. Den kan vara på engelska, svenska, tyska eller vilket annat språk som helst. Precis som ett magasin! Det finns en uppsjö av podcasts att ta del av, och det enda du behöver göra är att se dig omkring efter en podcast som behandlar dina favoritämnen.

“Podcasten kan behandla ett snävt ämne, eller en hel genre. Den kan ha syftet att underhålla eller informera. Den kan vara på engelska, svenska, tyska eller vilket annat språk som helst. Precis som ett magasin!”

Vad är en podcast?

En podcast är ett radioprogram som spelats in och publicerats på nätet. Sveriges Radio, till exempel, publicerar alla sina sändningar som poddar. Det gör det möjligt för dig att kunna lyssna på de radioprogram som du inte hann lyssna på live eller som du sändes för flera år sedan. Det är inte bara SR som delar med sig av intressanta radioprogram i form av podradio, utan även dagstidningar, företag, politiska partier, kyrkor, intresseorganisationer och framförallt kändisar släpper regelbundet podcasts på nätet för oss att ta del av.

Vad kostar det?

Att lyssna på podcasts är alltid helt gratis. Det gör det möjligt för dig att frossa bland olika avsnitt som finns tillgängliga ute i etern. Om du älskar historia kan du söka på “historia” i din podcast-app(fortsätt läsa för att se hur du hittar din podcast-app"). Om du har ett par hörlurar är det bara att koppla in dem i telefonen eller plattan och njuta, och annars går det alldeles utmärkt att höja volymen på din pryl och använda den inbyggda högtalaren.

Begreppet “podcast”

iPod Nano - Populär mp3-spalare från Apple.   Källa: Amazon.com

iPod Nano - Populär mp3-spalare från Apple.

Källa: Amazon.com

Själva begreppet podcast har sitt ursprung från produkten iPod, en slags mp3-spelare, som företaget Apple gjorde populär under början av 2000-talet. Ordet “pod” betyder frökapsel på svenska, och ordet cast kommer från engelskans broadcast, som betyder sända på engelska. Ordet har därför egentligen inte någon vidare logisk förklaring, och är idag snarare ett allmänt begrepp för ljudfiler som finns att lyssna på över internet. Namnet har levt kvar och går idag att betrakta som en kvarleva från en smart varumärkesstrategi.

För ungefär 15 år sedan gjorde Apple det möjligt för skribenter att spela in ljudfiler där de läste upp hela eller delar av sina artiklar, blogginlägg eller koserier för att sedan göra dessa tillgängliga för iPod-ägare att ladda hem och lyssna på i sina mp3-spelare. Detta gjordes genom ljudfilen laddades ned till en dator som sedan kopplades till den lilla musikspelaren för att föra över ljudfilen via en sladd. Det nya sättet att konsumera information i ljudformat blev inte populärt speciellt fort, utan det dröjde nästan ett decennium innan poddradio blev en värdig ersättare till att lyssna på klassiska radiosändningar. I takt med att våra telefoner fick internetuppkoppling och fler och fler därmed hade en liten dator i sin ficka, blev det möljigt för människor att ta del av de senaste nyheterna eller underhållningsprogrammen när de ville - utan att behöva anpassa sitt lyssnande efter en radio-tablå.


Så hittar du och lyssnar på en podcast

Om du har en smart telefon/surfplatta och kan ladda ned en app är det enkelt att ladda ned och lyssna på en podcast.

  1. Gå in på App Store, om du använder iPhone eller iPad, eller Play Butik, om din telefon inte har ett  på baksidan.

  2. Sök på Podcast i sökfältet

  3. Ladda ned appen som heter Podcast och är lila om du har iPhone eller iPad. Om din enhet inte har ett  på baksidan, ladda hem appen som heter Acast(se bild).

Podcaster.png

4. När appen har laddats hem, öppna den och skriv in ett namn, en genre eller ord som intresserar dig i sökfältet. T ex “matlagning”, “Mark Levengood” eller “Airplanes”.

5. Klicka på podcastens omslag, och klicka på Lyssna.


Om du vill ha ett tips på en podcast får du gärna höra av dig direkt till oss på Datorskolan genom vår kontaktsida. Beskriv gärna vad du skulle vilja lyssna på eller vilka intressen du vill fördjupa dig i. Kontakta oss genom att klicka här.