Köpa ny dator? Detta skall du tänka på

Ett stort beslut

Köpa ny dator

Det är alltid svårt att köpa en ny dator. Det finns en enorm uppsjö av massa olika modeller, tjänster och tillbehör och det kan vara skönt att få ett par tips på vad du skall tänka på när du går i köptankar!

För er som har en aktiv SeniorNet-förening på er ort kan vi varmt rekommendera att fråga dem om de har några erbjudanden eller rabatter på datorer i butiker på din hemort för att du skall få det bästa priset. De är duktiga på att hjälpa dig hitta en dator som passar dina behov!

Förbered dig

Till att börja med skall du titta på vilken dator du använder i dagsläget och ställa dig själv ett par frågor:

  • Vad gillar/ogillar jag med min dator?

  • Vad saknar jag från med dator?

Sedan bör du se till vilka egenskaper du vill att din nya dator skall ha:

  • Vill jag ha en Windows-dator eller en Mac-dator?

  • Vill jag att datorn skall vara bärbar eller stationär?

Den viktigaste frågan som kanske också är den svåraste att besvara:

  • Vad skall jag använda datorn till?

Det är helt okej att bestämma dig för att du bara skall använda datorn till att mejla, lagra bilder, läsa nyheter och kanske kolla på video online. Så länge du inte skall spela grafiskt krävande spel, redigera bilder i avancerade bildprogram eller producera videoklipp i avancerade bildprogram kan du ofta svara 3000-3800,- på nästa fråga:

  • Vad är min budget?

När du besöker butiken kommer säljaren att ställa dig frågor kring om du vill köpa till olika tjänster. Därför är det viktigt att tänka över dessa frågor:

  • Har jag en försäkring som täcker min dator?

  • Behöver jag ett support-avtal eller finns det hjälp att hitta i min omgivning när det kör ihop sig?

  • Behöver jag Office-paketet som kostar 89,- i månaden eller kan jag hitta andra tjänster att skriva dokument och kalkylark i?

Genom att besvara dessa frågor är du väl förberedd på att besöka en butik och träffa en säljare som hjälper dig att navigera genom sortimentet. Han eller hon kommer med största sannolikhet ställa dessa frågor, så det kan vara en bra idé att diskutera dem med någon i din omgivning innan du besöker butiken.

SÄLJARE som säljer en dator.png

En butikssäljare kommer alltid vilja att du skall vara en nöjd kund när du lämnar butiken. Med det sagt, så har en säljare ofta en förväntan på sig att uppnå säljmål. Du som konsument bör vara väl medveten om detta för att vara noggrann med vad du faktiskt betalar för. Därför har vi sammanställt en kort lista nedan på de vanligaste orsakerna till att kostnaden drar iväg när du köper en dator:

Försäkringar

Försäkringar till datorn

Bra att ha, men ofta väldigt dyra och onödiga beroende på din hemförsäkring. Kom ihåg att du även alltid har 3 års reklamationsrätt när du köper en produkt som privatperson i Sverige. Det innebär att alla fel som du inte orsakat skall åtgärdas av återförsäljaren.

Supportavtal

Försäkring till din dator

Att köpa till ett supportabonnemang är en populär modell för många elektronikkedjor att dryga ut marginalerna idag. I supportavtalet ingår ofta fjärrstyrning och ett telefonnummer som du kan ringa när det kör ihop sig. Var noggrann med att ställ frågor kring exakt de inte hjälper till med för att inte bli besviken när de inte vill hjälpa dig att hitta förlorade lösenord eller lösa problem med program eller tjänster som de inte sålt, t ex Spotify, Office eller Gmail. Dessutom är det bra att fråga om det går att köpa till supportavtalet i efterhand, för då har du tid att känna efter om du faktiskt behöver spendera ett par tusenlappar extra på något du kanske faktiskt inte kommer använda!

Molntjänster & Office-paket

Molntjänster & office paket - vad skall du köpa?

Ytterligare en vanlig orsak till att datorköpet blir betydligt dyrare än vad du hade tänkt är att du köper till en molntjänst eller ett Office-paket. Ibland finns det en bra anledning till att betala 89 kronor i månaden för att använda Microsofts Office Suite(Word, Excel, PowerPoint, Outlook etc.). I ärlighetens namn är detta, enligt oss på Datorskolan iallafall, det bästa och enklaste sättet att spara in på budgeten vid köp av en ny dator. Om du köper en PC - använd Google Drive för all din dokumenthantering - om du köper en Mac går iCloud med Pages, Numbers och Keynote alldeles utmärkt! Voilá! Du har sparat 1200 kronor på ett år.

Om du köper en PC - använd Google Drive för all din dokumenthantering - om du köper en Mac går iCloud med Pages, Numbers och Keynote alldeles utmärkt! Voilá! Du har sparat 1200 kronor på ett år.

En molntjänst är ofta ett abonnemang där du som kund betalar en månatlig kostnad runt hundralappen där du får möjlighet att på ett säkert sätt lagra dina bilder, filmer och andra filer på en server. Köp det inte. Återigen, det finns enormt mycket bättre lösningar som är nästintill gratis med många fler funktioner och framförallt enklare integration med din telefon och surfplatta.


Välja butik

Välj butik för inköp av din dator

När du skall hitta en återförsäljare att köpa din dator hos är det viktigt att du väljer butiken med omsorg. Om du gillar att handla online och redan vet vilken modell du vill ha kan du använda Prisjakt.se för att se var din dator är billigast att köpa. Låt dig dock inte luras av priset.

Precis som när du köper andra kapitalvaror är det viktigt att du ser till vilken typ av service återförsäljaren erbjuder. Onlinebutiker, med vissa undantag, kan ofta vara struliga att ha att göra med om du skulle behöva reklamera din dator eller få hjälp med den. Därför kan det vara smart att välja en lokal butik som ligger när din hemadress. När du köper en dator hos en butik kan du inte alltid förvänta dig gratis support och service, så se till att ställa frågor till säljaren kring hur de kan hjälpa dig om du till exempel behöver support när du installerar ett nytt program eller stöter på ett problem med din dator.

Vi på Datorskolan förespråkar att sponsra lokala, fysiska butiker med inköp. De har oftast mycket god service för sina kunder, till skillnad från många enorma och opersonliga elektronikkedjor.

Artikeln uppdateras regelbundet.